In mijn herinnering ben ik al heel vroeg begonnen met tekenen. De wereld om me heen was mijn inspiratiebron.

Naderhand, op tienjarige leeftijd, ontdekte ik de magie van de fotografie, zowel qua opnemen als afdrukken en karikaturiseerde ik mijn leraren op de Rijks HBS in Leeuwarden. En nog weer later mocht ik de jaarlijkse almanakken illustreren op de ALO in Groningen. Om regelmatig te kunnen schilderen bleef de tijd echter ontbreken. Maar begin deze eeuw kwam het er dan toch van.
 
Mijn stap van de fotografie naar het fijnschilderen, waar ook lichtval, compositie en stofuitdrukking van belang zijn, was niet erg groot. Martin Sijbesma, Kubaard, wees me de weg.

Een degelijke technische ondergrond kreeg ik vanaf 2004 aangereikt door Matthijs Roling op Minerva in Groningen: schilderen naar de waarneming, het werken in toonwaarden en het maken van een deugdelijk en fijnzinnig kleurenpalet.
Geleidelijk is mijn werk vrijer en losser geworden, maar het is vrij realistisch gebleven. Mijn onderwerpkeuze is echter verschoven van het stille naar het sprankelende leven. Vooral portretten van zowel mens als dier. 
Mijn grootste uitdaging ligt in het treffen van de persoonlijkheid. En dat vereist een kennismaking met mijn model. Zonder me gevoelsmatig te kunnen verplaatsen in mijn onderwerp en zonder daarbij een driedimensioneel beeld te ervaren, zou het voor mij veel moeilijker zijn een goed portret te maken.

Maar natuurlijk beleef ik daarnaast nog veel plezier aan het maken van een landschap, of het nou fries of frans is.
En ook het stilleven ben ik zeker niet vergeten.

 

introimage tromp

Jan Tromp

Schuitenzand 7

8862DX Harlingen
Tel 0517 394791

06-37647748
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.jan-tromp.nl

 
What do you want to do ?
New mail
 
 
What do you want to do ?
New mail